B. E. Belle

B. E. Belle/Barát Enikő

Barát Enikő táncművész, táncpedagógus. B. E. Belle álnéven publikáló magyar írónő. A Maraton kiadó alapítója, jelenleg is tulajdonosa és ügyvezető igazgatója egyben.

Makón született 1988. január 5-én. Iskoláit már későbbi lakhelyén Szentesen, majd Csongrádon végezte el. A Magyar Táncművészeti Főiskolán (ma: Egyetem) diplomázott 2010-ben, később a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett Fejlesztő irodalomterapeutaként.

4,5 évesen kezdett el táncolni, majd nem sokkal később már a Szilver TáncSport Egyesület leigazolt versenyzőjévé vált. 2000-ben megszerezte első magyar bajnoki címét junior I. latin kategóriában, majd még ebben az évben standard táncokban is bajnok lett. 2000-2007 között minden évben elnyerte Szentes város kiváló sportolói díját. Későbbi éveiben Junior 10Tánc magyar bajnok volt, többszörös országos bajnok és diákolimpia-győztes, a Zánkai Táncfesztivál Szuperdöntő győztese. Több alkalommal képviselte Magyarországot a táncsport-világbajnokságon. 21 éves korában fejezte be az aktív versenyzői pályafutását, majd megalapította saját TáncSport Egyesületét (Wings TSE), és táncpedagógusként, edzőként tevékenykedett. 23 évesen (2011) a Magyar TáncSport Szakszövetség legfiatalabb pontozóbírója lett. Fiatal kora ellenére híres volt sajátos, innovatív tanítási módszereiről, a magyar rutint elutasító, orosz stílusra épülő, kemény edzésterveiről. 2014-ben váratlanul bejelentette, hogy edzői karrierjét befejezi és visszavonul minden pedagógiai és pontozóbírói tevékenységtől a Magyar TáncSportban. Évekkel később, egyetlen interjúban nyilatkozott döntésének valódi okairól. Két alkalommal is felkérték a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöki pozíciójának betöltése végett jelölt személynek, ám mindkét alkalommal elutasította még a jelölési lehetőséget is. Az edzői és pontozóbírói pályára azóta sem tért vissza. Táncművészként, a színpadtól 2022. nyarán, 30 év után búcsúzott.

Mára az írásnak, a kiadó fejlesztésének továbbá az irodalomterápia népszerűsítésének és alkalmazásának szenteli ideje javarészét. Első regénye 2019. tavaszán jelent meg Hazugok címmel az Álomgyár kiadó gondozásában. A Hazugok a művészlelkek kirívó természetének bemutatására tesz kísérletet, miközben bepillantást enged egy zárt és kegyetlen világ kulisszái mögé. 2019 márciusában vált előjegyezhetővé a regény, mely a Bookline előjegyzési sikerlista 3. helyéig jutott. Megjelenését követően két nap alatt a Bookline erotika kategória toplistájának 1. helyezettje lett. Szókimondó stílusa miatt a regény a mai napig igen megosztó. Második regénye, a Megtörtek az első könyve sikereit is túlszárnyalta. Vezette a Libri, Bookline, Book24 és Álomgyár Előrendelési Sikerlistát, majd a megjelenést követően Libri Sikerfalra került, és minden általános sikerlistán bekerült a TOP3-ba. 2020-ban bontott szerződést az Álomgyár kiadóval, majd megalapította saját kiadóját, Maraton kiadó néven, amelyen keresztül azóta is publikál. Népszerű író-olvasó táborait évente többször megrendezi az ország különböző területein.

Fejlesztő irodalomterapeutaként online/személyes és egyéni/csoportos terápiás foglalkozásokat tart. Célja az irodalom segítségével könnyíteni azokon a személyeken, akik az élet valamely területén elakadást tapasztalnak. Szívügye a segítségnyújtás e téren, mivel jómaga nyíltan felvállalta, hogy egykoron depresszióval és gyógyszerfüggőséggel kezelték, melyről interjú formájában is beszélt hosszabban több alkalommal.

Az írónő facebook és instagram oldalát aktívan kezeli, továbbá vezeti a Szépségek csapata és a LélekLapok csoportjait.