Mi az az irodalomterápia?

IRODALOMTERÁPIA/BIBLIOTERÁPIA

A biblioterápia vagy irodalomterápia egy olyan önismereti módszer, ahol irodalmi szövegek segítségével ismerjük meg jobban önmagunkat. A biblioterápia nem magyaróra, nem az érdekel minket, hogy egy vers mitől szép, hanem a bennünk kiváltott érzésekről, gondolatokról beszélgetünk. Nem az irodalmi művet akarjuk jobban megérteni, hanem önmagunkat. A terápiák egyénileg és csoportban is zajlanak, de ennek a facebook csoportnak célja nem a terápiákba való bekapcsolódás, hanem az irodalomterápia megismerése, egy közösséghez való tartozás, ahol egy kis segítséget kaphat bárki, azok is, akik nem állnak készen arra, hogy terápiás foglalkozásokat vegyenek igénybe. A biblioterápiás csoportok az életben, mint elfogadó, támogató közeg abban segít, hogy rá merj nézni, majd elkezdd megoldani a problémáidat. Meghallgatva a többiek megosztását, más nézőpontokat ismersz meg, akár saját helyzetedet is kezded másképp látni, vagy éppen rájössz, hogy ami neked gondot okoz, az másnak sem könnyű, nem vagy egyedül ezzel.
A biblioterápia és az irodalomterápia lényegében egymás szinonimájaként használatos, nagyjából ugyanazt jelenti a két szó. Mi, magyarok az irodalomterápia kifejezést általában azért használjuk szívesebben, mert a biblioterápiáról sokaknak a Biblia jut eszébe, esetleg keverhetik a bibliodrámával.

PSZICHOLÓGUS/TERAPEUTA

Ugyan pszichológiából és pedagógiából is van végzettségem már, a fókuszomat szándékosan az irodalomterápia felé terelem. Ezzel kívánok foglalkozni, természetesen a pszichológiai tudásom felhasználásával, amely hatalmas előny számomra terapeutaként. Amit viszont szeretnék tisztázni, hogy jómagam a gyorstalpalón végzett coach, mentor és önismereti tréner képzésekkel nem értek egyet és nem is képviselem, ahogyan spirituális gyógyítóként sem működök. Én jobbára az elme tudományos megközelítésében hiszek.

EGYÉB FONTOS INFORMÁCIÓ

Minden mentális probléma nélkül is lehet a LélekLapok – irodalomterápiával a jóllétért tagjának lenni. Ha csak egy támogató közegre van szükséged, ahol kapsz néhány bátorító szót, vagy akikkel szívesen töltöd a napjaid, itt a helyed.
Érezzétek jól magatokat, elvégre nem azért születtünk a világra, hogy minduntalan szenvedjünk!

ÉRDEKLŐDNI ÉS JELENTKEZNI

e-mail: leleklapok.kozösseg@gmail.com
facebook: LélekLapok Közösség